#JoEmQuedoACasa – Contes per escoltar – SOPA DE PEDRES de Xesco Boix.

Us oferim un recull de continguts de teatre familiar, contes i recursos seleccionats perquè les nenes i nens puguin seguir creixent #DESDECASA en esperit crític, compartint amb vosaltres, els pares, emocions i sentiments.

Contes per escoltar – SOPA DE PEDRES. (Cliqueu en aquest enllaç)

Diu que una vegada, fa molt temps d’això, hi havia un país que estava en guerra. I sabeu que les guerres sempre porten problemes, porten rancúnies, enveges, hi ha molts morts, molta sang. Però sobretot a les guerres hi falta el pa. La gent passa gana. No es cull el blat, no es fa farina i la gent es mor de gana.

Un bon dia, un soldat, fart de fer anar les armes, va decidir fugir de la guerra. I fugint, fugint, cansat i afamat, va arribar a un poble. Era alt com un sant pau i xuclat com un clau, i anava brut, esparracat i polsós. Semblava un sac d’ossos. Un fideu. Mort de fam, arribà a una casa, trucà a la porta i quan surt la mestressa diu:

Mestressa, no teniu pas un tros de pa per a aquest soldat que ve mort de fam de la guerra?

La mestressa de la casa se’l mira i diu:

Però, que estàs tocat del bolet? Que t’has begut l’enteniment? No ho saps, que no hi ha pa? Però… com t’atreveixes…? Mal llamp t’arreplegui…!

I a cops de guitzes i empentes el treu fora de la casa. Pobre soldat…! Prova fortuna en una altra casa, truca i diu:

Mestressa, no teniu pas un tros de formatge per a aquest soldat que ve mort de fam de la guerra?

La mestressa se’l mira de fit a fit i li diu:

Però, que estàs boig? Que no saps que no n’hi ha, de menjar? Com t’atreveixes a demanar-ne?

I també a puntades de peu i empentes el treu a fora. Pobre soldat…! Ho va provar en un altre porta, en dues, en tres, en quatre i en cinc. I a totes les portes va rebre la mateixa resposta:

Estàs tocat del bolet! Estàs boig! Fora, fuig d’aquí…!.

I és que la gent d’aquell poble estaven tips de la guerra miserable que els havia cremat els camps i se’ls havia endut els nois, i és per això que del soldat no en volien saber res. Li tancaven la porta als nassos tot cridant-li que se n’anés.

Ah!, però el soldat no es va donar per vençut… Travessà el poble de cap a cap i se n’anà al final del poble, on hi havia un safareig públic. Trobà unes quantes mosses i diu:

Ei! Mosses! No em voleu pas ajudar a fer una sopa que faig de pedres?

Les mosses van riure.

Una sopa de pedres…? Però que estàs boig?

I se li’n reien. El nostre soldat, cansat, afamat i deprimit, es va asseure al costat de la font de la plaça del poble i, com que ja no sabia què fer, es va posar a plorar. Plorava i plorava fins que un nen se li va acostar, i després un altre i un altre encara.

Soldat, què tens? Perquè plores?

És que jo volia fer una sopa de pedres, que és una sopa que jo sé fer i que em surt molt bona, però no puc fer-la.

Que et podem ajudar?

I tant, mainada…! Mireu, necessito que em porteu una perola grossa, aigua, un grapat de pedres i llenya per a fer foc.

En un tres i no res tots els vailets van anar a buscar les coses que havia demanat el soldat. Encenen foc, posen la perola al damunt, i hi fiquen aigua i pedres. L’aigua es començà a escalfar. Els vailets estaven impacients i deien:

Podem tastar la sopa?

Calma, calma!

La sopa s’anava escalfant, i al cap de poc, el soldat posà els dits a dins, la tastà i diu:

Mmmmm…! Que bona… Jo diria, però, que hi falta un punt de sal.

Una noia que es deia Elisabet digué:

Però, si jo en tinc a casa meva…!

Es posà a córrer cap a casa seva i, d’amagatotis de la seva mare, agafà la sal i la portà al soldat, que la tirà a l’olla. Al cap d’una estona, el soldat tornà a tastar la sopa i digué:

Que bona…! Però jo diria que li falta una mica de tomàquet.

Un noi que es deia Lluís li fa:

Però si jo en tinc a casa meva! Hi vaig de seguida.

I també faltarien patates i arròs.

Doncs jo puc treure les patates de l’hort.

I jo a casa hi tinc arròs. El vaig a buscar!

I jo, que puc portar?

No tens pas enciam?

Sí que en tinc! Ara hi corro!

I aquells vailets van anar portant pastanagues, cebes, mongetes, cigrons, naps, cols, apis, llenties, i fins i tot un va portar un tros de pollastre. La plaça ja era plena de tots els nens del poble i al mig hi havia el soldat que remenava l’olla amb molta cerimònia. La tornà a tastar, en tragué les pedres amb una cullera i digué:

Aquesta sopa ja està. Mmmmm…! Quina sopa més bona! Ens ha quedat boníssima! És la millor sopa de pedres que he tastat mai!

Tots els nens aplaudien i saltaven fent crits per la plaça.

Ara aneu a casa vostra i dieu als pares, avis i oncles que vinguin amb plats i culleres, que avui hi ha sopa de pedres per a tothom!

Va haver-hi sopa per a tothom. Ningú se’n va quedar sense en aquell poble.

I així va ser com gràcies als nens, aquell soldat i tot el poble van poder menjar per tota la gana que tenien, contents i fent festa. I des d’aquell dia, tota la gent del poble, grans i petits, gràcies a un soldat desconegut, va aprendre a compartir una mica més el que cadascú tenia. »

Cliqueu en aquest enllaç (aquí) per trobar més continguts de CONTES PER ESCOLTAR

Gràcies a totes les famílies que esteu gaudint de teatre a casa durant aquest dies de confinament. Només us demanem que quan tot això acabi, ens tornem a veure a les sales dels teatres! Ànims!

Apropant les Arts Escèniques als públic familiar.