25 anys de La Xarxa Martorell

Una mica d'història ...

25 ANYS DE PROGRAMACIÓ ESTABLE DE TEATRE FAMILIAR A MARTORELL.

Si us sembla, ens aturem un moment, agafem embranzida i seguim.

En un món digitalitzat, globalitzat i virtual, el Teatre ens apropa a persones, actors i actrius, que ens fan arribar sentiments, emocions i sensacions sense intermediaris, directament, amb la seva paraula i el seu cos. Ens parlen d’idees, ens fan riure, ens fan reflexionar i ens fan més lliures. El Teatre Familiar apropa aquests valors als nens i nenes, que comparteixen amb els seus pares, aquestes primeres experiències com espectadors.

 A l’any 1972 comença a Terrassa el moviment de voluntariat cultural Rialles, de la delegació local d’Omnium Cultural. Poc a poc, el moviment es va escampant per moltes poblacions de Catalunya, organitzant programacions estables de Teatre Familiar. En pocs anys més de 52 grups a més de 27 comarques configuren uncircuit estable de Teatre Familiar que ara ja és el més important del nostre país. A l’any 1989, ara fa 25 anys, arriba aquest moviment a Martorell i es constitueix el Grup Local de Martorell, començant la programació estable de Teatre Familiar al Teatre El Foment.  I és per això que el nostre primer agraïment és per a totes les juntes del Teatre El Foment, l’espai on fem la majoria de les funcions i que sempre ens ha acollit i ens ha donat tot tipus de facilitats.

A l’any 1995 la majoria dels grups locals d’aquest circuit estable formem la Fundació Xarxa d’espectacle Infantil i Juvenil de Catalunya. A dia d’avui som 77 poblacions de 25 comarques que programem més de 400 funcions l’any amb més de 77.000 espectadors. Des dels seus origens, l’exigencia de qualitat i professionalitat dels espectacles, va propiciar el naixement i consolidació de noves companyies  professionals de teatre familiar. Enviem un agraïment ben fort a tots els professionals del món del teatre, actors i actrius, que han abocat la seva passió i la seva vocació al món del teatre familiar, i que aconsegueixen amb la seva feina que la màgia del teatre arribi a tants nens i nenes arreu del país.

El voluntariat dels grups locals i dels integrants de les diferents comissions de La Fundació és un tret singular, que defineix el moviment des dels seus origens. Les motivacions pel país, els infants, la cultura, la llengua i el teatre sumen la voluntat de centenars de persones, quasi cinc-cents voluntaris a tot Catalunya.  Volem agrair, doncs, el treball i el suport de tots els voluntaris que han fet posible aquest projecte.

Un altre tret característic del moviment i del circuit estable és la seva implantació en poblacions petites i mitjanes, fent una cultura de proximitat, portant el teatre familiar a poblacions on difícilment hi arribaria pels circuits normals. De Tremp a Ulldecona, de Llançà a Juneda. Sempre amb la necessària complicitat dels ajuntaments, suport fonamental de les activitats dels grups locals, buscant un equilibri entre la subvenció pública (Ajuntament, Diputació i Generalitat) i els ingressos de taquilla per cobrir el cost de l’espectacle. La cultura no pot ser gratuïta, no ha de viure només de subvencions : per això creiem que l’hem de valorar i té un preu. En el nostre cas, durant aquests 25 anys, hem tingut el suport de tots els equips de govern i tècnics de l’Ajuntament. Un agraïment per a tots ells. Comptem amb el seu suport per continuar la feina !

Per a aconseguir arribar a totes les famílies de Martorell amb nens i nenes entre 3 i 10 anys, hem tingut, durant aquests 25 anys, la col.laboració de totes les escoles i llars d’infants de Martorell, distribuint la publicitat dels espectacles entre els seus alumnes i engrescant-los.

Gràcies a tot el col·lectiu de mestres i educadors, còmplices necessaris per aconseguir aquesta divulgació. També cal una menció a les entitats de Martorell amb les que tenim projectes en comú : Omniúm Cultural amb La Marató de Contes, La Fundació Francesc Pujols, La Cavalcada.

Finalment, i com no podría ser d’altra manera, volem agrair a totes les famílies que han confiat en aquest projecte i als nostres joves espectadors. Gràcies per omplir el teatre d’il.lusió i d’emoció durant tants diumenges, gràcies per a donar sentit a aquest projecte.

Creiem que la cultura és un dret que tenim els ciutadans. Seguim i seguirem treballant per a portar a Martorell un teatre pensat especialmente per al públic familiar, un teatre que ens faci somiar, que ens faci créixer i que ens ajudi a entendre una mica millor el món.

 La Xarxa Martorell

1989 – 2014